Header imageheader image 2header image 2m  

SZEPTEMBER

 

 

 

 

Header image

2017-09-29

Mihály-napi vásár a Zrínyiben

header image 2

Header image

Őszi évnegyedelő nap Mihály napja, s egész Európa-szerte ismert pásztorünnep. Az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított ez a nap. A Szt. György napján (ápr. 24.) kihajtott állatokat Szt. Mihály napján (szept. 29.) terelték vissza védett helyükre. A pásztorok e napon számoltak el gazdáikkal, s kapták meg bérüket. Ha jól helyt álltak, újra megkötötték velük a következő egy évre a szerződést. A cselédséget is ekkor fogadták fel. Az új munka reménye mindenkinek öröm volt, gazdagnak s szegénynek, gazdának, szolgának egyaránt. E fontos eseményt vigalommal, mulatsággal ünnepelték meg, s a megrendezett vásáron pedig mindenki beszerezhette hiányzó felszerelését.

header image 2

Több népi hiedelem is fűződik Szt. Mihály napjához. Azt tartották, ha egy asszony ilyenkor mos, kisebesedik a keze, ha mángorol, annak egész évben dörögni fog háza felett az ég. Tehát a nők számára munkatilalom volt! E nap az időjárás-megfigyelésében is jeleskedett, a tél milyenségére mutatott előrejelzést. A pásztorok úgy gondolták: ha Mihály nap éjszakáján a birkák, disznók egymást melegítve összebújnak, kemény lesz a tél, ha egymástól távolabbra fekszenek, enyhe telet várnak. Közismert mondás: "Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" „Szent Mihálykor keleti szél igen komoly telet ígér.”

header image 2header image 2

Idén szeptember 29-én került megrendezésre a már hagyománnyá váló Mihály-napi vásár iskolánkban. A Szülői Szervezet összefogásával az osztályok saját készítésű portékákkal készültek erre a napra. Délután 4 órára minden talpalatnyi helyen álltak a vásári asztalok, különféle kézműves termékeket kínálva. A szülők támogatásának, lelkes munkájának köszönhetően sok finom süteményt, gofrit, csokiszökőkútba mártogatott gyümölcsöket, helyben sült hamburgert, házi készítésű befőttet, savanyúságot, sajtkülönlegességeket is lehetett vásárolni.

A diákok saját készítésű tárgyakat is árultak.  Játékra is volt lehetőség: népszerű volt a célbalövés, a gólyalábon járás, a csillámfestés, az állatsimogató, a horgászat és a szépségszalon. A koktélbárban finom frissítőket ihattunk. A színesebbnél színesebb, az ötletesebbnél ötletesebb, a finomabbnál finomabb portékák szinte versenyre kelve csalogatták az asztalokhoz az estig kitartó vendégsereget.

header image 2

 

 

2017-08-31

Tanévnyitó a Zrínyi udvarán

header image 2

header image 2

Header image

A 2017/2018-as tanév évnyitó ünnepségén sok szeretettel köszöntöm tanítványainkat, tisztelettel és szeretettel üdvözlöm kollégáimat, az iskola valamennyi dolgozóját, a szülőket, hozzátartozókat, ünnepségünk minden kedves vendégét!

A nyáron változások történtek a pedagógusok körében, távozott Váradi Katalin, helyette felvettük és szeretném bemutatni Fürdős Évát, aki természetismeretet és földrajzot fog tanítani 5-8. osztályig.
A tanév során szülési szabadságra ment Antalné Lengyel Krisztina, helyette Szemlér Ákost alkalmaztuk, aki a 4. b osztályban fog napközis foglalkozást tartani, illetve testnevelést tanítani. Rajz tanítására alkalmaztuk a felső tagozaton Farkas Lászlót.

További változások történtek az egyes osztályokban tanítóknál:
1.a Ürögdi Judit- Nagygyörgyné Ludvig Magdolna
1.b Pásztiné Liptai Edina- Kokályné Kelemen Anita
1.c Tóth Ildikó- Gyulainé Ladányi Mariann
2.b. Napközi: Csépányi Csilla
3.a Csepcsányi Éva- Varga Klára
3.b Nagyné Groska Ágnes- Csománé Süpek Ildikó
3.c Murár Gáborné- Gubicza Erika
4.b napközi Szemlér Ákos
5.a Meskóné Farkas Gabriella
5.b Bartáné Molnár Anikó
5.c Kiss Judit
5.d. Soltészné Almási Ildikó
6.b Aszódiné Pálfi Edit
7.c Nagy Krisztina

Az iskola elkezdése gyerekeknek és szülőknek egyaránt kihívás, különösen az első osztályt kezdőknek, szüleiknek, tanítóiknak.
Megkülönböztetett szeretettel köszöntöm a legkisebbeket, az első osztályosokat, akik mától kezdve büszkén mondhatják „én már iskolás vagyok”. A mai nap leginkább a ti ünnepetek.
A tanévkezdés számotokra a legizgalmasabb.
Az elkövetkezendő napokban, hetekben fokozottan figyelünk majd rátok, segítünk benneteket, hogy bátrak és magabiztosak legyetek.
Kérem a felsőbb évfolyamosokat, hogy vigyázzatok rájuk!
Köszöntöm külön azokat a tanulókat, akik magasabb évfolyamokon ettől a tanévtől kezdik meg a Zrínyiben tanulmányaikat. Szám szerint: 39 fő.

Kedves Tanulóink!
Remélem, a nyáron kipihentétek magatokat, és a hosszú szünet után készen álltok az új feladatokra, mert az új tanévben mindannyiunk aktív tevékenységére szükség lesz.

Kedves Nyolcadikos Diákjaink!
Ti lettetek a rangidősök az iskolában. Ez valójában egyfajta rangot jelent, ugyanakkor felelősséget is. Annak felelősségét, hogy ti vagytok a példa, a ti cselekedeteitek, munkátok a minta a többiek számára. Legyetek méltók e rangra, és folyamatosan bizonyítsátok, hogy nyolcadikosnak lenni jó, rangidősnek lenni pedig érdemes.
Válaszút előtt álltok, az első félév végére középiskolát kell választanotok. Merre tovább? Dönteni sosem könnyű, de könnyebbé lehet tenni, ha tanulmányi eredményeitek jók, ha megfogadjátok, mérlegelitek szüleitek, tanáraitok tanácsait. Ezt segíti, hogy ettől a tanévtől az 5 tanítás nélküli munkanap kiegészül egy 6.-kal, melyen pályaorientációs napot szervezünk számotokra 1-8. osztályig.
Kedves Szülők!
Köszönjük szépen, hogy bizalmukkal megtiszteltek, ránk bízták gyermekeiket. Kérem, legyenek partnerek közös kincsünk, e gyermeksereg nevelésében.
Ahhoz, hogy minden tanuló jól vegye az akadályokat természetesen szükséges a család odafigyelése is. A szülői háttér, a biztatás, a noszogatás, a segítségnyújtás, a támogatás és az a tudat, hogy a szülőkre mindig számíthat a gyermek talán a legfontosabb tényező. A szülők nagyon fontosak a mi számunkra is. Szeretnénk minél több közös programot kínálni, találkozásokat szervezni, ahol lehetőség adódik a közös párbeszédre.
Kérem Önöket, kérdéseikkel, problémáikkal, bizalommal forduljanak hozzánk, látogassák a szülői értekezleteket, fogadóórákat, hogy együtt kereshessük a megoldást a gyermekek fejlődése érdekében.

Kedves Kollégák! Köszönöm Nektek a tanév előtti előkészületeket, az osztályok szépítését. Köszönöm a 3 helyettesemnek a nyári szünet idején a kitartó munkáját.

A tanév végén nem hirdettük ki az előző tanév végén választott év pedagógusát. Szeretném bejelenteni, hogy a 2016/2017-es tanév év pedagógusa: Csománé Süpek Ildikó.

A nyár folyamán több kolléga szervezett tábort tanulóinknak: Murár Gáborné, Réthey Erzsébet, Kiss Judit, Juhász Zoltán. Köszönöm munkájukat. Egy másik jellegű utazás is volt, mely a Csipero Gyermektalálkozóhoz kapcsolódik. Ebben az évben a mi tanítványink mentek a külföldi tanulókhoz. Szeretném megköszönni Nagy Krisztinának és Varga Klárának a szervezést, utazást. Másik csoportunk az ősz folyamán utazik Knódel Éva szervezésével.

A nyáron alapítványi és tankerületi segítséggel megújult több osztály, elvégeztettük a tisztasági festést az öltözőkben és mosdókban.
Megújultak a tankerület révén az irodák. Áthelyeztük a tanárit a 22-es terembe, melynek átalakítását a tankerület és az alapítvány mellett a Parkettagyár, GRABOPLASZT segítette burkolat-ajándékozással.
Köszönjük szépen a segítséget Kakuszi László 2. b osztályos szülőnek.

A tankönyvek is megérkeztek, amelyeket már folyamatosan átvehettetek a héten, melyet mindenki ingyen kap 1-8. osztályig. Köszönöm a könyvosztók munkáját, amely Kiss Andrea vezetésével történt.

Szülői értekezletek, fogadóórák, rendezvények időpontját az osztályfőnököktől tudhatják meg.
Első találkozás a SZSZ tagjaival, holnap 16 óra. Szeretettel várjuk a korábbi vezetőket.
Természetesen megtartjuk korábbi hagyományainkat, mint pl. Halloween Party, Márton napi felvonulás, Luca nap, Karácsonyi előadás, „Legyél Te is Zrínyis!” beiskolázási programok, Bolyai csapatversenyek rendezése, lebonyolítása, Helyesírási verseny, Határtalanul – erdélyi kirándulás, Angol nyelvi verseny rendezése, Táblajátékok olimpiája a - teljesség igénye nélkül. Új elem is került a munkatervbe, mint pl. a kerékpártúra, múzeumátogatás Nagykőrösre az Arany- év keretében.

Végezetül kívánok a mindennapi munkánkhoz, sok sikert, örömet, kitartást, derűs napokat!

Ezennel a 2017/ 2018- as tanévet megnyitom.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

header image 2