Header imageheader image 2header image 2  
NÉVADÓNK

 

 

 

 

 

 

 

Header image

 

2013-03-15

Névadónk tiszteletére

 

2013. március 14-én iskolánk névadójának, Zrínyi Ilonának tiszteletére két festményt avattunk fel. Az ünnepségre meghívtuk Palotás József urat, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ igazgatóját, Tóth Lászlónét, a Belvárosi Óvoda és Általános Iskola intézményvezetőjét, Szabó Antalt a Zrínyi iskola volt igazgatóját, dr. Turay Kamill volt főiskolai tanárt, a Honvéd Hagyományőrző Csoport két képviselőjét, a festmények alkotóját, Varga Jánost.

Iskolánk mindig nagy hangsúlyt fektetett, névadónk, Zrínyi Ilona emlékének ápolására.
Nagyon-nagyon régen, 60 évvel ezelőtt, 1953-ban a korábban Pásthy Károly nevét viselő iskola felvette a Zrínyi Ilona Állami Általános Iskola nevet. Azóta, akik valaha megfordultak az alma máter falai között – tanárként vagy tanulóként – mindig büszkén emlékeznek vissza zrínyis múltukra.

 

header image 2

 

2006-ban Kovács Noémi, szobrászművész, aki iskolánk tanulója volt, elkészítette Zrínyi Ilonáról az aulában található bronzszobrot.

Tavaly, az akkori 7. osztályosokkal bebarangoltuk Kárpátalját, és természetesen ellátogattunk Munkács várába, és elsőként a zrínyisek közül koszorút helyeztünk el az emléktáblán. Ezeket a felejthetetlen pillanatokat újra felidéztük, és készítettünk az ott készült képekből és írásokból egy kis kiállítást.

Pekáry Andrea tanárnő a 7-8. osztályosokkal ünnepi műsort adott elő.

Varga János festőművészről:
Varga János 1960-ban született Pécsett. Általános iskolában legkedvesebb tanítója – Molnár Emilné – figyelt fel tehetségére.  Képzőművészeti Szakközépiskolát végzett. Házassága révén került az Alföldre. Az alföldi tájat, a haldokló tanyákat több festményen dokumentálta. Kopjafa felújítással is próbálkozott, illetve egy barátja unszolására tölgyből életnagyságú szobrot faragott ki.  Nagyon boldog volt, hogy Szabó Antal igazgató úr felkérte a festmények elkészítésére. Jelenleg az útkeresés fázisában van, de több terv is formálódik az elméjében.
Kívánunk sok sikert, és még nagyon sok szép képet az elkövetkező években! 

header image 2Dr. Turay Kamill tanár úr összefoglaló előadást tartott a gyerekeknek II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Zrínyi Ilona történelemben betöltött szerepéről, és hogy ezt az emberi nagyságot a képek milyen hűen tükrözik vissza.

E naptól fogva történelmünk két meghatározó alakja- Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc – fogja a zrínyis diákokat, pedagógusokat, szülőket köszönteni. Anya és fia. Ha rájuk nézünk, olyan örökbecsű értékek jutnak az eszünkbe, mint a küzdés, a soha fel nem adás, soha meg nem alkuvás, szabadság, hit, hűség, hazaszeretet. Merítsünk erőt a mindennapokban az ő küzdelmeikből!