Header imageheader image 2header image 2  
ISKOLÁNK JELENE

 

 

 

 

 

 

Tehetségpont regisztrációs adatlap.docx

 

letöltés >

 

 

header image 2

 

 

Iskolánk jelene

Immár több mint 140 éve - 1875. október 15-én nyitotta meg kapuit iskolánk, mint a város első polgári leányiskolája.A II. világháborút követően átalakult az iskola 8 osztályos általános iskolává, amely 1953-54-es tanévben választotta névadóul Zrínyi Ilonát. Részben önálló iskolaként 2007-ig működött, majd az egész városra kiterjedő átszervezés következményeként a Belvárosi Óvoda és Általános Iskola egyik tagintézménye lett. Az összevonás során 6 iskolát és 7 óvodát szerveztek össze ebben az új intézményben.
Iskolánk épülete 1899 óta a város szívében, a Városházától néhány száz méterre, a Katona József Színház szomszédságában található. Jelenleg is hagyományos 8 osztályos általános iskola. Az osztályok száma évfolyamonként 3-3. Tanulóink összlétszáma 610 körül mozog.

Tantestületünk célja, hogy a színvonalas nevelő- és oktatómunkával biztosítsa, tanulóink számára a sikeres tanulmányokat, képességeinek megfelelő továbbtanulási lehetőséget és a változatos diákéletet. Lehetőséget biztosítunk minden diákunknak, hogy érdeklődésének megfelelően válasszon a különböző művészeti, sport, tanulmányi szakkörök között. Tanítványaink számtalan versenyen vesznek részt, ahol megyei és országos eredményeikkel öregbítik iskolánk hírnevét.

Intézményünk kiemelt oktatási területei közé tartozik a matematika és az idegen nyelvek oktatása (angol, német). Ezen tantárgyakból emelt óraszámú nívócsoportos bontás segíti a tehetségek kibontakozását.

A matematika tantárgyat 1. évfolyamtól kezdve magas óraszámban tanítjuk. Az alsó tagozaton Kincskereső foglalkozás néven olyan játékokon alapuló fejlesztést vezettünk be, amely a legfőbb gyermeki szükségletre építve tudja a készségeket és képességeket fejleszteni. A fejlesztés ezeken a foglalkozásokon elsősorban a logikus gondolkodást, a térbeli tájékozódást, kreativitás fejlesztését, a konstrukciós képességeket célozza meg, tehát a matematikai képességekét. A szakmai fejlesztőmunka folyamatos az alsó tagozaton és tervbe vettük a felső tagozatra való kiterjesztését Logika elnevezéssel. Ezek az órák elsősorban a logikai feladványokra, játékokra és a táblásjátékokra épülnek.
Tanulóink kiemelkedő eredményeket érnek el a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen, Bolyai Matematika csapatversenyen, Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen, Logika versenyen és a Varga Tamás Matematikaversenyen. Amire nagyon büszkék lehetünk, hogy a Zrínyi Ilona  Matematikaversenyen elért kiváló eredményeknek köszönhetően pl. 2003 és 2007 között 7 éven át érdemeltük ki a „Legeredményesebb általános iskola” címet a megyében.

Az idegen nyelv oktatása 1-2. évfolyamon szülői kérésre, 3. évfolyamtól kezdve kötelező órában történik. Az 5. évfolyamtól képesség szerinti csoportbeosztásban és emelt óraszámban történik az idegen nyelv tanítása. A 7-8. évfolyamon 2. idegen nyelv tanulásának elkezdése és nyelvvizsgára való felkészítésre is van lehetőség. Iskolánk tanárai szervezik meg a városi angol nyelvi versenyt a 7. osztályos diákok részére.

Intézményünkben nemcsak a tanulók szellemi fejlesztése fontos, hanem a test edzésére és az egészséges életmódra való nevelésre is nagy hangsúlyt fektetünk.
A testnevelés órák legfontosabb célkitűzései, hogy koordinált mozgású, jó erőnléttel bíró és sokféle sportágban jártas gyermekeket neveljünk. A mindennapos testnevelés keretében mozognak alsós diákjaink, mindennap sportolnak. Az 1-2. évfolyam számára „labdás torna” foglalkozásokat tartunk, ami előkészíti a gyerekeket a felső tagozat sporttevékenységeinek az elsajátítására. A focira, a kézilabdára, a kosárlabdára és fő sportágunkra a röplabdára biztosít jó felkészülést a gyerekeknek. A röplabda mellett a  az atlétika és a floorball is nagyon népszerű a diákok körében.                                      
A röplabda sportágban kiemelkedő eredményeket ért el lánycsapatunk. Legkiemelkedőbb eredményük a 2010-es évi Országos Diákolimpián elért országos 4. helyezés a III. korcsoportban. A strandröplabda  küzdelmeiben a II. korcsoportos csapat az 1., a IV. korcsoportos csapat pedig a a 4. helyezést érte el.

Télen a testnevelési órák keretében napi szinten folyik a korcsolyázás tanítása, így minden tanulónk tud korcsolyázni. Erre helyet szolgál az iskola udvarán létesített korcsolyapálya, ahol évente megrendezzük a jégkarnevált.
Az iskola szervezésében lehetőség van egy másik téli sportág gyakorlására is, a síelésre. Ennek minden évben a közeli országok sípályával rendelkező országaiban hódolhatnak diákjaink, az iskolai sítáborban.
Egész tanévben működik iskolánk pincéjében a 8 asztallal berendezett asztalitenisz edzőterem. A tehetséges gyermekekkel a Spartacus asztalitenisz szakosztály edzői is foglalkoznak.

Az iskola kerámia szakkörében a jó kézügyességgel rendelkező diákjaink tanulhatják meg az agyagozás különféle fogásait. Kézműves alkotásaikat nagy sikerrel mutatják be a tavasszal megrendezett Paletta városi kiállításon.

Könyvtárunk folyamatosan fejlődik, több mint 13 ezer kötet könyv, valamint CD-k, videokazetták és DVD-k sokasága könnyíti és teszi szemléletesebbé a tanulók és tanárok munkáját egyaránt.

Iskolánkban vegyes korú diákokból álló énekkar működik. Széles repertoárjukat jellemzően az iskola különböző rendezvényein mutatják be. Ilyen például: évnyitó, évzáró, Zrínyi Galéria, nemzeti ünnepek, ballagás. Kiemelkedő alkalom számukra, hogy minden évben egyszer felléphetnek a Katona József Színházban (karácsonyi műsor) és a kecskeméti Nagytemplomban.


Iskolánkban évtizedes hagyománya van a színjátszó szakkörnek. Az utóbbi években rendszeresen veszünk részt fesztiválokon, pl. a városi diákszínjátszó találkozón és a Weöres Sándor Országos Diákszínjátszó Fesztiválon. Az iskola hagyományosan minden évben megrendezi karácsonyi előadását – szülőknek és gyerekeknek -, amelyet a Katona József Színházban és a Művelődési Központban adnak elő.

A nyári szünet ideje alatt tanulóinknak lehetősége van az iskolai nyári tábor keretében kirándulni, túrázni, hazánk szépségeit és nevezetességeit, megismerni. A kecskeméti Csiperó Gyermek és Ifjúsági Nemzetközi Fesztivál keretében iskolánk tanulói külföldi diákokkal veszik fel a kapcsolatot. Ebben a programban a gyerekek csereüdültetése történik. Kétévenként váltakozva rendezik a kecskeméti fesztivált, illetve a külföldi nyaralást. Ilyenformában lehetőséget kapnak diákjaink az idegen nyelv gyakorlására, illetve az adott ország kultúrájának és szokásainak a megismerésére. A röplabdások minden nyáron az egy hetes izsáki edzőtáborban vesznek részt, amellyel fel tudnak készülni a tanév közben feladatokra.

Reméljük, ez a pár sor jó keresztmetszetét adja színes iskolai életünknek és felkelti érdeklődésüket iskolánk iránt.