Header imageheader image 2header image 2  
CSIPERÓ

 

 

 

 

 

 

 

A ZRÍNYISEK MEGHÓDÍTOTTÁK PORTUGÁLIÁT


Tavaly nyáron a Csipero szervezésében a portugáliai Coimbrából fogadtunk egy csoportot. Idén júliusban tíz csodálatos napot töltöttünk Portugáliában. Nagyon vártuk az utat, sokat készültünk rá; többek között táncpróbákon vettek részt a gyerekek. Végre elérkezett az indulás napja, mindenki tele volt izgalommal, már a repülőút is egy hatalmas élmény volt.


Legtöbb időt Coimbrában, az egyetemi városban töltöttük. Nagyon sok helyen jártunk, bepillantást nyerhettünk Portugáliába és a portugál életbe. Ellátogattunk Lisszabonba, Portóba, Lousába és két napot lehettünk az óceánparton.
A nagyvárosok mind folyópart mellett épültek és különös hangulatot kölcsönöztek az óvárosban a szűk macskaköves kacskaringós utcák, a meredek lépcsők, az egymás hegyén-hátán álló házak, a villamos és a gyönyörű kék-fehér csempék a házak homlokzatán. A belvárosban található hangulatos kávézókban megkóstolhattuk a helyi kávéspecialitásokat. A történelmi épületek, a templomok, a folyópartról elénk táruló panoráma, a színes és hangulatos forgatag és a helyiek vendégszeretete mindenkit magával ragadott.
Lisszabonban a Tejo folyó partjánál fekvő Belém városrészben gyönyörű a folyóparti sétány, innen indultak útjukra a hajósok a nagy földrajzi felfedezések idején.


Portoban a Douro folyón ringatózó több száz, boros hordóval megrakott csónak egy varázslatos világba vitt el minket. A borpincében betekintést nyerhetünk a portói bor készítésének rejtelmeibe, s meg is ízlelhettük ezt a fantasztikus ízű italt.
Lousában egy kis túrán vettünk részt, majd a hegyi patak jéghideg vizében fürödhettünk.
Coimbrában megcsodálhattuk a helyi nevezetességeket, a folyóparton piknikeztünk, a város egyik részében a falra festettünk, többek között megörökítettük a Csiperó madarat, fado zenét hallgattunk. A fellépéseken moldvai táncot jártunk, valamint ízelítőt adtunk Magyarországból, a magyar kultúrából: képeket és videót mutattunk be, és a híres magyar szalámit és pálinkát megkóstoltattuk a helyiekkel.
Köszönettel tartozunk a Csiperónak és a Zrínyi Ilona Általános Iskolának, hogy a 16 gyerek és kísérőik eljuthattak erre a messzi, csodálatos helyre. Hatalmas élményben volt részünk, és örök emlék marad ez a kirándulás.